AD Revisits: Gore Vidalin Amalfin rannikkovilla

AD Revisits: Gore Vidalin Amalfin rannikkovilla

Ad Revisits Gore Vidals Amalfi Coast Villa

Näytä diaesitys

Kun Gore Vidalilta kysyttiin, miksi hän asui Roomassa, kodissaan yli kolme vuosikymmentä, hän tarjosi tyypillisesti lapidary vastauksen: Mikä olisi parempi paikka odottaa maailman loppua kuin kaupungissa, joka kutsuu itseään ikuiseksi? Joten se tuli järkyttäväksi viime keväänä, kun Vidal päätti lopettaa lopun odottamisen ja asua välittömästi Edenissä. Hän luopui kattohuoneistostaan ​​näköalalla Largo Argentiinan raunioille (ks Arkkitehtoninen katsaus, Lokakuuta 1985) ja asettui kokopäiväisesti ravellissa sijaitsevaan upeaan huvilaansa Amalfin rannikolle.



Syyt Gore Vidalin muutokseen ovat yhtä monipuoliset kuin mies itse. Vuorokausina henkinen ja viihdyttäjä, kirjailija ja polemismi, raittiinen historioitsija ja jumalaton humoristi, käsikirjoittaja ja nyt näyttelijä, hän luonnollisesti painasi paikkaan, jossa hänen hiljaisuuden ja yksinäisyyden tarve saatettiin tasapainottaa sosiaalisen ja ammatillisen elämänsä kanssa. . Roomasta tuli sietämätön, Vidal selittää. En voinut ottaa ilmaa. Se vaikutti visiooni. Täällä Ravellon kukkulalla silmäni tyhjentyivät.

Tällä hetkellä, kun astutaan Vidalin kartanoon, tuntuu sen tonisoiva vaikutus. Tuhannen metrin korkeudessa Välimeren yläpuolella sijaitsevalta vuorenrinteeltä kahdeksan hehtaarin pengerretty maa tarjoaa huikeat näkymät merelle ja taivaalle, pieniin rannikkokaupunkeihin ja tyylikkäisiin asunnoihin, jotka on maalattu pastellisävyillä, jotka muuttuvat joka tunti. Kalkittu villa kiinnittyy rapeaan kallioseinään ikään kuin uhmaamaan painovoimaa ja selittäisi graafisesti nimensä - La Rondinaia, Pääskynpesä. Ilma on puhdas ja tuoksuva rosmariinilla, timjamilla ja luonnonkasveilla; hiljaisuutta rikkoo harvoin mikään äänekkäämpi kuin linnunlaulu.

Vidal oli käynyt Ravellossa vuosikymmeniä ennen kuin hän harkitsi talon ostamista sinne. Vuonna 1948 hän ja Tennessee Williams tulivat hoitamaan Amalfin rannikkoa käytettyjen armeijan jeeppeinä. Williams, joka valitti, olen kaikin puolin sokea yhdestä silmästä, oli ratissa, ja kuten Vidal muistelee matkaa: 'Tennesseen ajon ja alueen kauneuden välillä minulla oli sekava ensimmäinen vaikutelma.

Mutta vuonna 1972, kun hän käveli ensin kiinteistölle, hänen vastauksensa oli välitön ja selkeä. Jo ennen Vidal näki talon, vaikka hän vielä käveli pitkin etuportista johtavaa pitkää sypressiealleea, sanoin itselleni, että ostan tämän paikan.

Saavuttuaan La Rondinaiaan Vidal piti siitä, että se seurasi klassista roomalaista pohjapiirrosta, ja huoneiden sarja avasi pitkiä salia. Samaan aikaan sillä oli monia paikallisen Välimeren tyylin tunnusmerkkejä - tynnyriholvikatot, jotka pitävät talon viileänä kesällä, värikkäät laattakuviot lattialla ja massiivisilla tufanmakuupaloilla sekä kaarevat ikkunat ja oviaukot koristeellisilla grillityökaluilla . Aluksi Vidal teki muutamia rakenteellisia muutoksia ja teki vain muuten kuin peitti talon mukana tulevat huonekalut uudelleen. Vuosien ajan Marrakeshissa asunut ja työskennellyt Bill Willis koristi olohuoneen marokkolaisilla matoilla ja matalalla pöydällä, jonka mosaiikkipinta loisti jäljitellen Ravellon Duomon keraamista saarnatuolia.

Nyt, kun La Rondinaiasta on tullut Vidalin vakituinen asuinpaikka, rikkaan ja monimutkaisen elämän kertyneet tavarat ovat täydentäneet maan perääntymisen puhtaat linjat ja varaosat. Rooman huoneistosta hän toi tuhansia kirjoja ja kymmeniä maalauksia ja muistoesineitä. Jos kaikkia näitä erilaisia ​​elementtejä ei ole vielä integroitu täydellisesti, niiden läsnäolo miellyttää kuitenkin Vidalia, joka selittää, että muuton yksi syy oli koota tavaransa yhteen kattoon, jossa hän voisi nauttia niistä.